Mr of Ms Senior hond vanaf een leeftijd van 5-10 jaar

Herbafix Senior

Mr of Ms Senior hond

Jouw Mr or Ms Senior hond wordt als een senior beschouwd vanaf een leeftijd van 5 jaar voor grotere hondenrassen en vanaf een leeftijd van 10 jaar voor kleinere hondenrassen. Natuurlijk is elke hond anders. Zowel genetische aanleg speelt een rol, beweging, voeding,… Toch zijn dit de algemene richtlijnen.

Waarom is het belangrijk om te weten of mijn hond nu een Senior is?

Net als bij de mens, verandert er op lichamelijk vlak ook best wat bij onze senior honden.

 • Het functioneren van het lichaam en haar capaciteit om te herstellen daalt
 • Een verhoogde blootstelling aan oxidatieve stress
 • Ook het zenuwstelsel waaronder de cognitieve functies gaan langzaam achteruit
 • Het verteringsstelsel, huid, hart en bloedvatensysteem, ademhalingssysteem, gewrichten en beenderen, urinewegstelsel en hormonaal stelsel zijn vatbaarder aandoeningen.

Dat is natuurlijk geen leuk lijstje wanneer we aan onze lieve hond(en) denken. Bij HerbaFix zijn we volledig voor de preventieve aanpak. We bestuderen alles wat we met voeding kunnen doen ter preventie van aandoeningen of het aanvulling van tekorten. 

Veranderingen in het verteringsstelsel bij senior honden

Een plattere stoelgang of juist de combinatie van een plattere stoelgang met constipatie is een vaak voorkomend probleem. De beweging van de darmen (darmperistaltiek), is niet meer optimaal. Verder leert onderzoek ons dat er bij Senior honden minder Lactobacillus bacteriën (melkzuurbacterie) en meer Clostridum bacteriën in de darmflora voorkomen in vergelijking met jongere honden.

 • Je kan jouw senior helpen met een voeding te geven die rijker is in vezels. Zowel bij senioren met een plattere stoelgang en/of constipatie.
  • Herbafix Vitaliteit met lam wordt aanbevolen. Deze voeding met lam is rijker in vezels. Vezels zoals deze in gekookte havermout én de probiotica die in de voeding aanwezig is, verminderen ook het aantal Clostridia bacteriën waardoor het “gezond” evenwicht in de darmflora ondersteund wordt.

Wanneer de eetkom niet meer leeg gegeten wordt, zou het kunnen dat dit door een fysieke oorzaak komt bij senior honden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tandvleesontsteking.

 • Je kan jouw senior hond met tandvleesontsteking helpen door een kuur van Herbafix zalmolie met kurkuma te geven gedurende 30 dagen. Onderzoek toont aan dat kurkuma, met actieve stof curcumine, ontstekingsremmend werkt. Deze werking is trouwens ook aangetoond bij tandvleesontstekingen.
Veranderingen in de energiebehoefte bij senior honden

Meestal is er een duidelijke verminderde energiebehoefte bij senior honden. Per uitzondering, kan de energiebehoefte ook juist lager zijn in geval van hormonale dysfunctie of bij bepaalde kankers.

Een studie met Labrador Retrievers toonde aan dat wanneer 25% minder energie uit voeding werd gegeven bij senior honden, deze senioren niet een verhoogde levensverwachting hadden. De studie zag ook een verband met het verminderen van chronische ziekten.

Een senior hond heeft dus (meestal) minder energie nodig. Meestal wordt het advies gegeven dat senior honden 20% minder behoefte aan energie hebben ten opzichte van jongere honden.

Het verminderen van de energieaanbreng per dag brengt dus volgende voordelen met zich mee:

 • verlaagde kans op het voorkomen van osteoartritis.
 • een verhoogde levensverwachting
 • het verminderen van chronische ziekten
 • het behouden van de optimale lichaamsconditie (mager, ideaal gewicht, overgewicht score)

Ook hier wordt Herbafix Vitaliteit met lam aanbevolen. Deze voeding bevat 15% minder energie tov de andere Herbafix volwassen voedingen. De Vitaliteit voeding is ook verrijkt met omega-3 uit zalmolie. Van omega-3 vetzuren is gekend dat ze de cognitieve functies verbeteren en bijdragen aan een versterkt immuunsysteem.

 

Zink tekort bij senior honden
Senior honden hebben specifieke noden. De functies van het lichaam en het herstellend vermogen van het lichaam nemen af.
Studies tonen aan dat senior honden een hoger gehalte aan zink nodig hebben om hun immuniteit op peil te houden. Juist daarom adviseren we voor senior honden om 4 x per jaar een mini kuur Zink met het product Herbafix Revitalize. Een mini kuur houdt in:  0,1 ml / kg lichaamsgewicht per dag gedurende 10 dagen.
Gewrichten – Artitis – Arthrose bij Senior honden

Komt jouw senior hond nog vlot recht na een tijdje te liggen? Heeft hij/zij nog geen stramme spieren en gewrichten bij het lopen?

Super! Preventief kan je de gewrichten ondersteunen met Herbafix Zalmolie & Kurkuma.

Zijn er toch al tekenen van artritis, stijfheid of zelf pijn? Dan is Herbafix Flexafix hét aangewezen product!

FlexaFix is een vloeibaar supplement ter ondersteuning van de gewrichten voor honden. De actieve ingrediënten zijn Boswellia, Yucca en Curcumine (Kurkuma).

 • Reuma
 • Osteoartritis
 • Sportblessures
 • Inflammatoire aandoeningen (ontstekingen)

Wanneer ontstekingen verminderen, daalt ook de pijn, de roodheid en de zwelling.

 

Onze 4 topproducten voor jouw Mr or Ms Senior

Herbafix Senior

Herbafix Vitaliteit voeding met lam als dagelijkse heerlijke & natuurlijke voeding voor jouw Mr of Ms Senior hond. Waarom?

  1. lagere energieaanbreng, wat de levensverwachting verhoogd en de kans op chronische ziekten verlaagd.
  2. Probiotica en goede vezels die de spijsvertering helpen, de darmflora terug in balans brengen én voor een optimale stoelgang zorgen.
  3. Ondersteuning van de gewrichten – verrijkt met omega-3, chondroïtine en glucosamine.

Herbafix Zalmolie & Kurkuma als topping bovenop de brokjes: als ondersteuning van het tandvlees, de gewrichten, de vacht en het geheugen (cognitieve functies).

Herbafix Flexafix bovenop de brokjes van bij het begin van tekenen van artritis, artrose, stijfheid, moeilijk rechtstaan na een periode neer te liggen. FlexaFix werkt op een natuurlijke manier pijnstillend, bevat antioxidanten, werkt ontstekingsremmend én helpt de spijsvertering

Herbafix Revitalize om aan de verhoogde Zink behoefte te voldoen bij Mr or Ms Senior. 4 x per jaar 10 dagen een immuniteitsboost van 0.1 ml / kg lichaamsgewicht.

 

LET’S MAKE THEM STRONGER