VERTERING VAN HONDENVOEDING

VERTERING VAN HONDENVOEDING

DE MAAG

De maag speelt een heel belangrijke rol in de vertering van het voedsel. In de maag is maagzuur, met een lage pH, aanwezig. Dit zorgt voor een zure omgeving, waarin het eiwitsplitsend enzym pepsine beter werkt. Zo kan het zure maagzuur botten en kraakbeen oplossen en doodt het allerlei micro-organismen zoals bacteriën, schimmels enz..
Om deze lage Ph te bekomen, is een langere verblijftijd van voedsel in de maag belangrijk. Hierdoor hebben verteringsenzymen voldoende tijd om de voedingsstoffen, zoals eiwitten om te zetten tot stoffen die beter opneembaar zijn door de dunne darm.

De oplosbare vezels uit ontsloten havermout en bietenpulp spelen een belangrijke rol bij de vertering in maag en darmen. Ze verlengen de verblijftijd van het voedsel in de maag en zorgen voor een ‘slow release’ naar de darmen toe. Hierdoor is de voeding voorverteerd en verlaat in kleine beetjes de maag richting dunne darm.

DE DARMEN

Waar de darmen bij de mens in totaal een gemiddelde lengte hebben van 8-9 meter (circa 4,5-5x de lichaamslengte), zijn de darmen bij de hond in verhouding een stuk korter.
Bij een hond zal dit uiteraard ook sterk afhangen van de grootte van het dier. Als vuistregel wordt meestal aangehouden dat het darmstelsel in totaal ongeveer 3-4x de lichaamslengte van het dier zal bedragen. Juist daarom is het heel belangrijk dat koolhydraten zoals deze in havermout, bruine rijst, sorghum, mais en tapioca goed ontsloten (voorverteerd) worden. Verder dragen de oplosbare vezels bij aan een goede darmflora. De onoplosbare vezels uit ontsloten havermout ondersteunen dan weer een goede darmtransit.

De hele tocht van het voedsel doorheen het spijsverteringskanaal van de hond neemt gemiddeld 16-20 uur in beslag.

Onze VISIE  is dat de gezondheid en het goed voelen van de hond start met een goede darmflora.