HONDENSPEELTJES – DEZE DRIE SOORTEN SPEELTJES HAAL JE BEST IN HUIS

HONDENSPEELTJES? DEZE DRIE SOORTEN SPEELTJES HAAL JE BEST IN HUIS

Hondenspeeltjes bestaan in allerlei kleuren, vormen en toepassingen. Meestal gaan alle speeltjes in een mand en kies jij of jouw hond het speeltje van de dag. Dat is een verspilling van opportuniteiten! Dit artikel is gebaseerd op een filmpje van Simpawtico Dog Training (youtube). Volgens Simpawtico zijn er drie soorten hondenspeeltjes die je best in huis haalt.

Hondenspeeltjes kunnen gebruikt worden om drie verschillende redenen:

 1. om de band met jouw hond te versterken
 2. om belangrijke vaardigheden en gedrag aan te leren
 3. om samen plezier te beleven

Hondespeeltjes kunnen in drie soorten worden ingedeeld:

 1. Kauwspeeltjes
 2. Interactieve speeltjes
 3. Pluche speeltjes

KAUW SPEELTJES VOOR HONDEN

De naam verklaart ook het gebruik ervan. Kauw speeltjes dienen om te kauwen. Ze bestaan in een natuurlijke en eetbare vorm of uit siliconen of rubber.

 • Deze soort van speeltjes mag vrij beschikbaar zijn voor jouw hond(en).
 • Je kan jouw hond al vanaf de puppy periode trainen om de kauw speeltjes te gebruiken. Uiteraard kan dit ook op latere leeftijd.
 • Tijdens het kauwen worden endorfines aangemaakt. Het heeft dus een kalmerende werking.
 • Kauw speeltjes helpen wanneer jouw hond een periode alleen blijft. Zowel bij verlatingsangst maar ook om te voorkomen dat andere voorwerpen, zoals schoenen en zetels, kapot worden gebeten.
KONG

Op Instagram kan je ongelooflijk veel recepten ontdekken om een KONG te vullen. Je kan het jezelf ook gemakkelijker maken en hun dagelijkse voeding hiervoor gebruiken:

 • Neem een deel van de dagelijkse portie van jouw hond en vul de KONG hiermee
 • Laat voldoende water door de KONG stromen zodat de hondenbrokjes vochtig worden
 • Zet dan de KONG in de diepvries voor enkele uurtjes en geef hem dan aan jouw hond

Je kan dus perfect op een veilige manier voeding gebruiken wanneer je eventjes uit huis bent. Laat jouw hond(en) dus gerust spelenderwijs een deel van hun  dagelijkse voeding opeten.

KAUW WORTEL

Een kauw wortel is een natuurlijk product. Het is de wortel van een boom. De vezels zijn zachter dan deze in takken, waardoor ze veiliger zijn. Honden nemen de kauw wortel tussen hun pootjes en schrapen met hun tanden  de kauw wortel weg. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen (XS- L). Neem best een maatje groter dan degene die je eerst in gedachten had. Het is niet de bedoeling dat jouw hond er stukken van kan bijten. Wanneer dit toch gebeurd, neem je de kauw wortel best weg en vervang je deze door een groter formaat.

BIJTBEVER

De bijtbever is een plantaardige kauwsnack gemaakt van zoete aardappel en erwten. Honden die graag een smaakje aan een kauw product hebben, beleven hier een 10 tot 20 minuten kauwplezier aan. De bijtbevers bestaan in 2 maten: groot (10 cm) en klein (5 cm).

INTERACTIEVE SPEELTJES

Er bestaan veel verschillende soorten interactieve speeltjes voor honden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trekspeeltjes, ballen, frisbees, dummies of variaties hiervan. Ook denkspelletjes en puzzels behoren tot deze categorie. Interactieve speeltjes zijn geweldig omdat ze zowel mentale als fysieke stimulatie bieden.

Daarnaast zijn ze ook perfect om te trainen. Elk moment kan een leermoment zijn.

 • Deze soort van hondenspeeltjes komen best enkel tevoorschijn wanneer jij beslist om er iets mee te doen. Jij beslist welk spel wanneer wordt gespeeld.
 • Door de toegang tot het speeltje te beperken, wordt het speeltje alleen maar interessanter voor jouw hond. Je kan ze dan ook als een beloning bij het trainen gebruiken.
 • Uiteraard is het belangrijk bij dit soort speeltjes om de spelregels duidelijk te maken aan jouw hond. “Take it” en “Drop it” aanleren, of gelijk welke woorden van jouw keuze, is hierbij essentieel.

PLUCHE SPEELTJES VOOR HONDEN

Ze bestaan in alle kleuren en vormen. Ook zijn er gevulde pluche speeltjes of de ongevulde speeltjes.

Er zijn honden die uit zichzelf heel zacht met een pluche speeltje omgaan. Voor anderen is het spel hoe-maak-ik-dit-zo-snel-mogelijk-kapot. Laat jouw hond het pluche speeltje niet kapot bijten. Een Kauw speeltje mag het hard te verduren krijgen, een pluche speeltje niet.

Leer jouw hond om zacht met een Pluche Speeltje om te gaan.

Een voorbeeld van een spelletje om jouw hond zachter te leren omgaan met een pluche speeltje (Simpawtico dog training):

 • Je neemt een interactief speeltje (zoals bijvoorbeeld de Hunter haai met touw) en een pluche speeltje (zoals bijvoorbeeld Byron beer). Eerst komt het interactief speeltje tevoorschijn. Jij beslist, bijvoorbeeld met “take it”, wanneer jouw hond het speeltje mag nemen. Je speelt dan een minuutje samen met dit speeltje. Daarna stop je het spel, met bijvoorbeeld “drop it”. Dan komt het pluche speeltje tevoorschijn. Je laat het speeltje zien en behandel het speeltje dan als een baby, door er zachtjes over te wrijven. We willen zachtheid bekomen. Wanneer jouw hond er hard in gaat bijten of eraan gaat trekken, laat je aan je stem merken dat het gedrag niet ok is. Bijvoorbeeld door te zeggen: oh nee, wat doe je nu? Dat is niet lief. Je neemt het pluche speeltje weg en stop het spelen voor enkele seconden. Daarna neem je terug jouw interactief speeltje en herbegin je de training. Gaat jouw hond zacht om met een pluche speeltje? Belonen maar!

 

Heb jij deze drie soorten hondenspeeltjes in huis? Wil je graag eens rondkijken in ons assortiment?